Swoim występowaniem obejmuje całą Polskę, jednak nie można powiedzieć że w dużych stadach, przeważnie występuje wszędzie jednak nielicznie. Mieszka w lasach w których jest bardzo dużo starodrzewu, który to jest bogaty w dziuple w których kuny szukają schronienia, gdyż unikają one kontaktu z ludźmi. Dziuple w których mieszkają są położone bardzo wysoko w miejscach trudno dostępnych dla innych osobników, czasami nawet są one trudno widoczne. Dziuple te były kiedyś zamieszkałe przez inne leśne zwierzęta. Jest doskonałym zwierzęciem jeśli chodzi o wspinaczkę, nie stanowi dla niej żaden problem wejście na jakiekolwiek drzewo. Czasami można jednak spotkać kuny w norach które są wygrzebane w ziemi. Na swoje łowy wychodzi późną nocą, a ich pożywieniem są; gryzonie polne, dzikie króliki, oraz ptaki. Ciąża kuny leśnej trwa od ośmiu do dziewięciu miesięcy i odbywa się raz do roku, młode przychodzą na świat przeważnie w maju i rodzi się od dwóch do pięciu młodych kun, które zaczynają otwierać oczy i patrzeć na świat mając siedem tygodni.